Sıkça Sorulan Sorular

Hızlı okuma nedir?

Hızlı Okuma, göz kaslarını güçlendiren, gözün görme alanını genişleterek gruplama tekniğiyle bir okuma biçimidir. Göz geliştirilebilen bir organdır ve göz yapılan egzersiz çalışmaları ile gördüğü şekil, sembol ve kelimeleri daha hızlı algılama yeteneğine kavuşabilir.

Hızlı okuyunca anlama oranı düşer mi?

Hayır düşmez. Aksine yavaş okuma yapıldığında beyin yavaşlıktaki boşluğu doldurarak metin dışında düşünceleri akla getirdiği için metni anlamayı zorlaştırır. Hızlı okuma sayesinde beyin sadece metne odaklanır. Anlamayı güçlendirir.

Hızlı okumanın bilimselliği nedir?

Hızlı okuma II. Dünya Savaşı’nda İngiliz gözcülerin Alman uçaklarını fark edememesi sonucu zayiatın artmasıyla ortaya çıkmıştır. Alman Hava Kuvvetleri Londra semalarında dolaşıp bomba yağdırırken, İngilizler pilotlarının ve kulelerde bekleyen gözcülerinin reksiyon kabiliyetlerini artırmak istediler.

Ohio Üniversitesi’nden Dr. Renshaw’ın geliştirdiği ‘takistoskop’ aletiyle gözcüler Alman uçaklarını çok hızlı fark etmeye başladılar.

Göz algılama hızını geliştiren bu aletin merceği, saniyenin 25, 50’si ve 100’ü hızlarda resim ve şekiller gösteriyordu. İlk başta, hiçbir şey algılayamayan subaylar, zamanla resim ve şekilleri çok net bir şekilde görmeye başladılar.

Daha sonra bu yöntem, 1950’lerden sonra Avrupa’da okullarda kullanmaya başlanarak hızlı okuma dersleri verilmeye başlandı. Ülkemizde de 1980’lerden sonra hızlı okuma dersleri verilmektedir.